Nieuws

07-10-2019

AFSCHAFFING VAN DE WOONBONUS

De nieuwe Vlaamse regering is een feit. Een veelbesproken item uit het regeerakkoord is de afschaffing van de Vlaamse woonbonus vanaf 1 januari 2020. Aangezien hieromtrent nog veel onduidelijkheid blijkt te zijn onder kopers en verkopers, willen we u correct informeren met wat er op dit moment zeker is.


Wat is de woonbonus?

De woonbonus is het fiscaal voordeel waardoor eigenaars van een gezinswoning in Vlaanderen een belastingvermindering krijgen gedurende de looptijd van hun hypothecaire lening. Voor een koppel dat een lening op 20 jaar afsloot, kan het fiscaal voordeel oplopen tot 30.000,00 euro, gespreid over de looptijd van de lening.
Daar kwam kritiek op omdat de maatregel de woningprijzen de hoogte in zou jagen en vooral al vermogende mensen ervan zouden profiteren.

Wat is het Vlaams verkooprecht?

Het Vlaams verkooprecht (of de vroegere registratierechten) is de belasting die wordt geheven op de aankoop van vastgoed die in het Vlaamse gewest zijn gelegen. Op 1 juni 2018 is er een grootschalige hervorming van het verkooprecht in werking getreden. Daarbij werden het klein en groot beschrijf op basis van het kadastraal inkomen afgeschaft. In de plaats is er een tarief van 7% voor alle gezinswoningen gekomen.

Wat verandert er?

Voor bestaande leningen verandert er niets, maar wie in de toekomst een woning koopt, zal het zonder fiscaal voordeel moeten stellen.
Voor de woonbonus zal er gekeken worden naar de datum van de kredietakte, die tezamen met de authentieke akte wordt verleden bij de notaris. Dat betekent concreet dat kandidaat-kopers de akte verleden moeten zien krijgen voor 1 januari 2020 om nog van de woonbonus te kunnen genieten.
Indien de akte in 2020 zal verleden worden zal de woonbonus deels gecompenseerd worden door een verlaging van het Vlaams verkooprecht.
Wie een gezinswoning koopt, betaalt dan geen 7%, maar 6% registratierechten. Maakt u die woning energiezuinig, dan zakt het tarief zelfs naar 5 procent. Het tarief voor de aankoop van een bouwgrond of een investeringspand (10%) verandert er niets.

Wat bij een hypotheekoverdracht?

Als u een hypotheekoverdracht doet, kunt u de woonbonus blijven genieten. Dit wordt beschouwd als een voortzetting van de oorspronkelijke lening.

 

Conclusie: haast en spoed is zelden goed, behalve op dit moment.

 

Heeft u nog verdere vragen omtrent de afschaffing van de woonbonus?

Aarzel niet ons te contacteren op 014 84 83 69 of info-meerhout@sublimmo.be en wij helpen u graag verder.