Nieuws

22-01-2021

Slopen en heropbouwen aan 6% btw

Tot op heden was het standaard btw-tarief van 21 procent van toepassing op nieuwbouw in België. Slopen en heropbouwen kon alleen in 32 centrumsteden tegen een verlaagd btw-tarief van 6 procent. Vanaf 1 januari 2021 wordt dit verlaagde btw-tarief van 6 procent voor de afbraak en heropbouw van privéwoningen uitgebreid naar heel België, weliswaar onder bepaalde voorwaarden.

Wat zijn de voorwaarden voor deze btw-verlaging van 21% naar 6%?

Om te kunnen genieten van het verlaagde tarief, moet het nieuwbouwproject betrekking hebben op de eigen en enige woning van de koper en dit gedurende een periode van 5 jaar. De koper dient de woning dus zelf aan te kopen voor eigen bewoning en mag geen eigenaar zijn van een ander vastgoed. Daarnaast mag de bewoonbare oppervlakte maximum 200 m2 bedragen. Deze maatregel heeft een looptijd van 1 januari 2021 tot 31 december 2022.

Deze fiscale maatregel geldt zowel voor particulieren en bouwpromotoren die oude panden slopen en heropbouwen, als voor het aankopen van een nieuwbouwwoning die gerealiseerd is na afbraak van een bestaand gebouw. Voor het eerst kan een nieuwe woning ook verkocht worden aan het btw-tarief van 6 procent. Met deze nieuwe maatregel wil de federale overheid een belangrijke fiscale stimulans geven aan de bouwsector en de belastingplichtigen. Het wordt dus gemakkelijker om tegen lagere kosten nieuwe woningen te bouwen en te verwerven.

Heeft u nog verdere vragen omtrent het verlaagde btw-tarief?

Aarzel niet ons te contacteren op 014 84 83 69 of info@sublimmo.be en wij helpen u graag verder.